"D-na Dascălu se infățisează ca un pretor cu o viziune deplin conturată , stăpină pe secretele meșteșugului. Paleta dinsei este caldă. Nu forțează natura să intre in scheme compoziționale prestabilite , ci se lasă sedusă de miracolul divin, evocând pitorescul naturii moldave. Tușele sunt ferme , consistente dovedind remarcabile virtuți de a comprima prin trăire interioară și pasiune unele dintre etapele necesarei formări artistice".

Gradu Dan - pictor și sculptor, director al Scolii populare de artă

 
     
 

 

"D-na Dascălu D. este o artistă adevărată , o maestră a peisajului maramureșean, un explorator ce caută in natură armonii cromatice ce sugerează vibrația pentru poezia aspră a pământului. Sinceritatea artistei reliefându-ne un bogat univers lăuntric. In realizarea lucrărilor pune ceva din minuția meșterilor populari. Pinza fiind acoperită cu vârful spatulei ( spaclu ) sporind impresia de materialitate. Tehnica picturii in cuțit fiind in general apanajul bărbaților."

Rus Alexandrina - Prof.dr. in critica de artă

 
         
 

"Scene de iscusită expresivitate , compoziția este concentrată , de o remarcabilă logică interioară menită să evidențieze valorile simbolice ale imaginii , traducându-se intr-o densă grupare a personajelor , conducând privirea de la o figură la alta, făcind sensibilă tragica mareție a jertfei mântuitorului. Patimile lui Isus s-au drumul Golgotei, ne impune atenției claritatea compozițională a imaginilor , calitațile cromatice - autoarea a știut să adapteze varietatea mijloacelor compoziționale in perfectă concordanță incălzind acordurile cromatice cu sărbătoresti vibrații de lumină."

Cozmuța Augustin - scriitor,  redactor șef al ziarului Graiul Maramureșului
 
 
 
pagina principala   galerie